wiktorias20 |
Świnkowy opiekun |
|
|
Dołączył: 18 Lis 2011 |
Posty: 251 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Skąd: z Dąbrowy Górniczej Płeć: |
|
|
|
|
|
|
Ja właśnie znalazłam podaję przepisy:
Ciastka - choinki
Rzeczy, których potrzebujesz
stopień trudności: łatwe
340g miękkiego masła
1 1/3 szklanki cukru pudru
¼ łyżeczki soli
3 łyżeczki aromatu waniliowego
3 szklanki mąki
– lukier –
3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2-3 łyżki mleka
– do dekoracji –
kandyzowane wiśnie
zielona posypka do ciast lub zabarwiony barwnikiem spożywczym cukier
krok1
W dużej misce przez 30 sekund ucieraj masło mikserem ustawionym na średnie lub wysokie obroty. Dodaj cukier puder i sól. Miksuj, dopóki nie połączą się w jedną całość. Wlej aromat waniliowy. Wymieszaj.
krok2
Dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania jednorodnego ciasta.
krok3
Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
krok4
Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C.
krok5
Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,6 cm.
krok6
Używając foremek w kształcie choinek, wytnij z ciasta ciasteczka. Układaj je na wyłożonej papierem pergaminowym blasze do pieczenia, w odstępie 5 cm od siebie.
krok7
Ciasteczka piecz 12-14 minut, dopóki ich krawędzie lekko nie zbrązowieją. W międzyczasie rozwałkuj drugą połowę ciasta i z niej również wytnij choinki. Postępuj analogicznie jak poprzednio.
krok8
Po wyjęciu z piekarnika połóż blachę z ciastkami na drucianej kratce do studzenia. Trzymaj ją tam przez minutę, a następnie wyjmij wszystkie ciastka i pozostaw na kratce, żeby całkowicie wystygły.
krok9
W międzyczasie przygotuj lukier. W tym celu zmieszaj ze sobą cukier puder, aromat waniliowy i mleko. Lukier powinien mieć rzadką konsystencję. Jeśli wyjdzie za gęsty, rozcieńcz go odrobiną mleka.
krok10
Pędzlem nanoś na ciastka zrobiony przed chwilą lukier i posypuj je zieloną (lub inną) posypką. Na wierzch każdego ciasteczka możesz położyć przekrojoną kandyzowaną wisienkę. Smacznego.
[link widoczny dla zalogowanych]
Następne
Lista składników
125 g
250 g mąki
100 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 g twardej marmolady
sok z 1 cytryny
cukier puder do posypania
Jak zrobić?
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i miękką włóż do miski, wciśnij sok z cytryny, wymieszaj mikserem. Wyłóż na obsypany mąką stół i szybko zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na około 1/2 cm i wykrawaj foremkami gwiazdeczki o różnych wielkościach.
Układaj na wyłożonej papierem blasze i piecz około 12 minut w 180 stopniach C.
Upieczone gwiazdeczki składaj w choinki, sklejając marmoladą.
Całość posyp cukrem pudrem.
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: ok. 12 minut
[link widoczny dla zalogowanych]
Następne
Lista składników
4 1/2 szklanki mąki
0,5 szklanki miodu
10 łyżek
¾ szklanki cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki sody
8 łyżeczek przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
białko do posmarowania ciastek
kolorowa posypka do dekoracji
Jak zrobić?
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużej miski i zagnieść. Ciasto rozwałkować na stolnicy, delikatnie podsypując mąką. Z ciasta wycinać ciasteczka (używając foremek w kształcie serduszek)
Blachę wyłożyć brązowym papierem do pieczenia. Ułożyć ciasteczka, posmarować je białkiem i posypać kolorową posypką.
Są pyszniutkie do kawy!
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: około 10-15 minut, do momentu zrumienienia.
[link widoczny dla zalogowanych]
Następne
Lista składników
3,5 szklanki mąki
1 kostka śmietankowego
1 szklanka śmietany 18%
1 łyżka cukru
mazaki lukrowe i posypka-do dekoracji
Jak zrobić?
Mąkę połączyć z miękkim i śmietaną, cukrem. Zagnieść ciasto a następnie schłodzić w lodówce. Cienko rozwałkować i wykrawać różne wzory przy pomocy foremek. Ozdobić wg własnego uznania.
Temperatura piekarnika : użytkownik nie podał temperaturyoC
Czas pieczenia: 10-15 minut
[link widoczny dla zalogowanych]
Następne
http://www.youtube.com/watch?v=zvrXRRN5QVU&feature=player_embedded
Lista składników
125 g
3 szklanki mąki (500 g)
1 szklanka cukru pudru (200 g)
3/4 szklanki miodu (200 g)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do pierników (20 g)
2 łyżeczki kakao (15 g)
Lukier:
2 szklanki cukru pudru
Odrobina mleka lub soku z cytryny
Kolorowe barwniki spożywcze
Jak zrobić?
Do miski włóż miękką i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. (Możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce) Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5cm i wycinaj foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej , dużej płaskiej blaszce i piecz 8-10 minut w 180st.C Cukier puder wymieszaj z odrobiną mleka lub soku z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Tak przygotowany lukier rozłóż do kilku miseczek i zabarw dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego.
Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: 8-10 minut
Następne
100 g
200 g mąki
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
1 cukier waniliowy
1 żółtko
1 łyżeczka Ramy Cremefine Classic
Do dekoracji:
1 gotowy biały lukier
posypka cukrowa
Jak zrobić?
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Włóż miękką , żółtko i Ramę. Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie przełóż na stół i szybko zagnieć.
Rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 1/2 cm. Foremkami wycinaj choinki i układaj na wyłożonej papierem blasze.
Piecz w 180 stopniach C. przez około 10 minut.
Lukier podgrzej w garnuszku z gotującą się wodą, aż będzie płynny. Następnie smaruj nim choineczki i jeszcze mokre posyp kolorową posypką. Odłóż do zastygnięcia.
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: ok. 10 minut
[link widoczny dla zalogowanych]
Następne
Pierniczki kardamonowe
Jak piec to teraz, bo kiedy? Zachęcam zwłaszcza do przygotowania pierniczków – takich prawdziwych, staromodnych i fantastycznie pachnących, którymi nie dość, że się najesz, to jeszcze cudnie ubierzesz choinkę.
● 30 dag mąki pszennej ● 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej ● 2 duże jajka ● 15 dag cukru pudru ● 10 dag stopionego masła ● 10 dag miodu ● łyżka przyprawy do piernika ● łyżka mielonego kardamonu ● łyżka kakao ● łyżeczka sody oczyszczonej LUKIER: ● białko ● szklanka cukru pudru ● kilka kropel soku z cytryny
Wszystkie składniki wsyp do miski, wymieszaj i wyrób rękoma. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, podsypując mąką (żeby się nie kleiło do wałka i blatu). Foremkami wykrawaj różne kształty. Układaj na blasze (najlepiej na papierze do pieczenia). Jeśli pierniki mają być choinkowymi ozdobami, pamiętaj o zrobieniu dziurek (najlepiej ołówkiem). Piecz w temperaturze 180˚C ok. 10 min, ostudź. Przygotuj lukier: białko ubij z cukrem, wymieszaj z sokiem z cytryny do smaku. Maluj pierniczki patyczkiem lub małym pędzelkiem. Możesz oczywiście kupić gotowe pisaki z kolorowymi lukrami i
Następne
Przepis na świąteczne pierniczki autorstwa Agnieszki Grudzińskiej - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem".
Składniki:
2,5 kg mąki
5 dag sody
1 kg miodu (najlepszy będzie prawdziwy - z pasieki nada pierniczkom intensywnego smaku)
1 kg cukru pudru
łącznie 5 opakowań przypraw (mogą być pomieszane przyprawy Kamis: do piernika, do ciasteczek korzennych, cynamon)
łyżeczka pieprzu mielonego
20 dag margaryny (powinna być miękka)
5 jaj
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, odkrajamy po części, rozwałkowujemy, wycinamy wzory z foremek, wykładamy na blachę, smarujemy białkiem wierzch każdego z nich (jeśli chcemy by pierniczki były błyszczące), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka minut (w zależności od grubości pierniczków) aż staną się złociste, po czym wyjmujemy.
Gdy ostygną ozdabiamy lukrem, jadalnymi perełkami cukrowymi, oraz posypką - w zależności od upodobania.
Pierniczki można zdobić również na kilka dni przed świętami
Możemy zrobić z nich paczuszki które podarujemy w prezencie rodzinie i przyjaciołom, postawić na świątecznym stole, lub powiesić na choince |
|