Forum Strona Główna -> Czat -> Gotowanie
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Gotowanie
PostWysłany: Pią 13:18, 23 Gru 2011
wiktorias20
Świnkowy opiekun
Świnkowy opiekun
 
Dołączył: 18 Lis 2011
Posty: 251
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Dąbrowy Górniczej
Płeć: Kobieta





Macie jakieś przepisy na świąteczne dania [ chodzi mi o desery]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 13:21, 23 Gru 2011
gucio01
Administrator
Administrator
 
Dołączył: 30 Lip 2011
Posty: 1268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta





nic, a nic Very Happy
może coś w necie znajdę


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 13:26, 23 Gru 2011
wiktorias20
Świnkowy opiekun
Świnkowy opiekun
 
Dołączył: 18 Lis 2011
Posty: 251
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Dąbrowy Górniczej
Płeć: Kobieta





Ja właśnie znalazłam podaję przepisy:


Ciastka - choinki


Rzeczy, których potrzebujesz
stopień trudności: łatwe
 340g miękkiego masła
 1 1/3 szklanki cukru pudru
 ¼ łyżeczki soli
 3 łyżeczki aromatu waniliowego
 3 szklanki mąki
 – lukier –
 3 szklanki cukru pudru
 1 łyżeczka aromatu waniliowego
 2-3 łyżki mleka
 – do dekoracji –
 kandyzowane wiśnie
 zielona posypka do ciast lub zabarwiony barwnikiem spożywczym cukier
krok1
W dużej misce przez 30 sekund ucieraj masło mikserem ustawionym na średnie lub wysokie obroty. Dodaj cukier puder i sól. Miksuj, dopóki nie połączą się w jedną całość. Wlej aromat waniliowy. Wymieszaj.
krok2
Dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania jednorodnego ciasta.
krok3
Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
krok4
Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C.
krok5
Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,6 cm.
krok6
Używając foremek w kształcie choinek, wytnij z ciasta ciasteczka. Układaj je na wyłożonej papierem pergaminowym blasze do pieczenia, w odstępie 5 cm od siebie.
krok7
Ciasteczka piecz 12-14 minut, dopóki ich krawędzie lekko nie zbrązowieją. W międzyczasie rozwałkuj drugą połowę ciasta i z niej również wytnij choinki. Postępuj analogicznie jak poprzednio.
krok8
Po wyjęciu z piekarnika połóż blachę z ciastkami na drucianej kratce do studzenia. Trzymaj ją tam przez minutę, a następnie wyjmij wszystkie ciastka i pozostaw na kratce, żeby całkowicie wystygły.
krok9
W międzyczasie przygotuj lukier. W tym celu zmieszaj ze sobą cukier puder, aromat waniliowy i mleko. Lukier powinien mieć rzadką konsystencję. Jeśli wyjdzie za gęsty, rozcieńcz go odrobiną mleka.
krok10
Pędzlem nanoś na ciastka zrobiony przed chwilą lukier i posypuj je zieloną (lub inną) posypką. Na wierzch każdego ciasteczka możesz położyć przekrojoną kandyzowaną wisienkę. Smacznego.


[link widoczny dla zalogowanych]





Następne

Lista składników
 125 g
 250 g mąki
 100 g cukru
 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 100 g twardej marmolady
 sok z 1 cytryny
 cukier puder do posypania


Jak zrobić?
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i miękką włóż do miski, wciśnij sok z cytryny, wymieszaj mikserem. Wyłóż na obsypany mąką stół i szybko zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na około 1/2 cm i wykrawaj foremkami gwiazdeczki o różnych wielkościach.
Układaj na wyłożonej papierem blasze i piecz około 12 minut w 180 stopniach C.
Upieczone gwiazdeczki składaj w choinki, sklejając marmoladą.
Całość posyp cukrem pudrem.
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: ok. 12 minut

[link widoczny dla zalogowanych]

Następne


Lista składników
 4 1/2 szklanki mąki
 0,5 szklanki miodu
 10 łyżek
 ¾ szklanki cukru pudru
 2 jajka
 2 łyżeczki sody
 8 łyżeczek przyprawy do piernika
 2 łyżki kakao
 białko do posmarowania ciastek
 kolorowa posypka do dekoracji


Jak zrobić?
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużej miski i zagnieść. Ciasto rozwałkować na stolnicy, delikatnie podsypując mąką. Z ciasta wycinać ciasteczka (używając foremek w kształcie serduszek)
Blachę wyłożyć brązowym papierem do pieczenia. Ułożyć ciasteczka, posmarować je białkiem i posypać kolorową posypką.
Są pyszniutkie do kawy!
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: około 10-15 minut, do momentu zrumienienia.
[link widoczny dla zalogowanych]


Następne


Lista składników
 3,5 szklanki mąki
 1 kostka śmietankowego
 1 szklanka śmietany 18%
 1 łyżka cukru
 mazaki lukrowe i posypka-do dekoracji


Jak zrobić?
Mąkę połączyć z miękkim i śmietaną, cukrem. Zagnieść ciasto a następnie schłodzić w lodówce. Cienko rozwałkować i wykrawać różne wzory przy pomocy foremek. Ozdobić wg własnego uznania.
Temperatura piekarnika : użytkownik nie podał temperaturyoC
Czas pieczenia: 10-15 minut

[link widoczny dla zalogowanych]


Następne



http://www.youtube.com/watch?v=zvrXRRN5QVU&feature=player_embedded

Lista składników
 125 g
 3 szklanki mąki (500 g)
 1 szklanka cukru pudru (200 g)
 3/4 szklanki miodu (200 g)
 1 jajko
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 opakowanie przyprawy do pierników (20 g)
 2 łyżeczki kakao (15 g)
 Lukier:
 2 szklanki cukru pudru
 Odrobina mleka lub soku z cytryny
 Kolorowe barwniki spożywcze



Jak zrobić?
Do miski włóż miękką i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. (Możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce) Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5cm i wycinaj foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej , dużej płaskiej blaszce i piecz 8-10 minut w 180st.C Cukier puder wymieszaj z odrobiną mleka lub soku z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Tak przygotowany lukier rozłóż do kilku miseczek i zabarw dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego.
Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: 8-10 minut

Następne

 100 g
 200 g mąki
 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
 100 g cukru
 1 cukier waniliowy
 1 żółtko
 1 łyżeczka Ramy Cremefine Classic
 Do dekoracji:
 1 gotowy biały lukier
 posypka cukrowa

Jak zrobić?
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Włóż miękką , żółtko i Ramę. Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie przełóż na stół i szybko zagnieć.
Rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 1/2 cm. Foremkami wycinaj choinki i układaj na wyłożonej papierem blasze.
Piecz w 180 stopniach C. przez około 10 minut.
Lukier podgrzej w garnuszku z gotującą się wodą, aż będzie płynny. Następnie smaruj nim choineczki i jeszcze mokre posyp kolorową posypką. Odłóż do zastygnięcia.
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: ok. 10 minut
[link widoczny dla zalogowanych]

Następne

Pierniczki kardamonowe


Jak piec to teraz, bo kiedy? Zachęcam zwłaszcza do przygotowania pierniczków – takich prawdziwych, staromodnych i fantastycznie pachnących, którymi nie dość, że się najesz, to jeszcze cudnie ubierzesz choinkę.
● 30 dag mąki pszennej ● 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej ● 2 duże jajka ● 15 dag cukru pudru ● 10 dag stopionego masła ● 10 dag miodu ● łyżka przyprawy do piernika ● łyżka mielonego kardamonu ● łyżka kakao ● łyżeczka sody oczyszczonej LUKIER: ● białko ● szklanka cukru pudru ● kilka kropel soku z cytryny
Wszystkie składniki wsyp do miski, wymieszaj i wyrób rękoma. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, podsypując mąką (żeby się nie kleiło do wałka i blatu). Foremkami wykrawaj różne kształty. Układaj na blasze (najlepiej na papierze do pieczenia). Jeśli pierniki mają być choinkowymi ozdobami, pamiętaj o zrobieniu dziurek (najlepiej ołówkiem). Piecz w temperaturze 180˚C ok. 10 min, ostudź. Przygotuj lukier: białko ubij z cukrem, wymieszaj z sokiem z cytryny do smaku. Maluj pierniczki patyczkiem lub małym pędzelkiem. Możesz oczywiście kupić gotowe pisaki z kolorowymi lukrami i

Następne

Przepis na świąteczne pierniczki autorstwa Agnieszki Grudzińskiej - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem".


Składniki:
 2,5 kg mąki
 5 dag sody
 1 kg miodu (najlepszy będzie prawdziwy - z pasieki nada pierniczkom intensywnego smaku)
 1 kg cukru pudru
 łącznie 5 opakowań przypraw (mogą być pomieszane przyprawy Kamis: do piernika, do ciasteczek korzennych, cynamon)
 łyżeczka pieprzu mielonego
 20 dag margaryny (powinna być miękka)
 5 jaj
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, odkrajamy po części, rozwałkowujemy, wycinamy wzory z foremek, wykładamy na blachę, smarujemy białkiem wierzch każdego z nich (jeśli chcemy by pierniczki były błyszczące), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka minut (w zależności od grubości pierniczków) aż staną się złociste, po czym wyjmujemy.
Gdy ostygną ozdabiamy lukrem, jadalnymi perełkami cukrowymi, oraz posypką - w zależności od upodobania.

Pierniczki można zdobić również na kilka dni przed świętami Smile

Możemy zrobić z nich paczuszki które podarujemy w prezencie rodzinie i przyjaciołom, postawić na świątecznym stole, lub powiesić na choince Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 13:33, 23 Gru 2011
gucio01
Administrator
Administrator
 
Dołączył: 30 Lip 2011
Posty: 1268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta





brawo!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Gotowanie
Forum Strona Główna -> Czat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin